Startsida
Timmerhus
Nya Modeller
Fotogalleri
Fotoarkiv
Nya Byggen
U-Värde på vägg
Friggebod
Kontakta oss

HEDEHUS AB SÅGVÄGEN. 3 
840 93 HEDE TEL:0684-10300 FAX:0684-65300
info@hedehus.se


Härjedalen

HEDEHUS AB 

 


Låt oss berätta lite om våra produkter.

Timmerhus

I  över fyrtio år har Sonfjällstugan tillverkats i Hede, knuttimrade hus av högsta kvalitet. Råmaterialet hämtas bakom fabriksknuten, i den vackra fjällnaturen i trakterna av Hede i Härjedalen.

Det som skiljer Sonfjällstugan från andra timmerhus är att stockarna är fingerskarvade i upp till längder om 11 m, själva timmerknuten, samt att timmerväggarna har genomgående dragbultar av 12 mm specialstål. Utseendemässigt ser knuten ut som den gamla "kilknuten" från 1600-talet eller tidigare kilknutar. Kilknuten har sedan dess använts av de bästa hantverkarna till de exklusivaste husen och ger ett vackert sick-sack mönster i knuten.  
 

 

Tekniskt var knuten så konstruerad att vinklarna på den urhuggna kilen var anpassad till timrets hoptorkning. Knuten är alltså självtätande. Inte många tillverkare kan leverera något liknande. De flesta maskintillverkade timmerhus på marknaden överträffar fortfarande inte hantverket på 1600-talet! Bevis får man genom att besöka ett timmerhus som torkat en eller två somrar, det är inte ovanligt att man kan se ut genom knuten.

Knuten är även vattenavvisande, eftersom allt regnvatten som träffar knuten  till slut möter en yta som lutar utåt. För att ytterliggare säkerställa en tät knut levereras den med greppassning, dvs. knuten måste slås ihop med klubba. Montagetiden förlängs obetydligt och skillnaden är påtaglig redan efter en sommar. Som dymlingar använder vi 27 mm galvanizerade rör, vilka även används för att stabilisera stommen i utsatta partier. Till skillnad från trädymlingar torkar inte dessa och blir därför inte glappa.

Därför har Hedehus valt att utveckla den gamla kilknuten. I alla lägen av knuten bryts ljuset och vinden av minst 4 st 90-graders vinklar. Som tätning har vi dessutom en remsa av typ "liggunderlag" med slutna celler. Materialet är polyeten vilket ej är kapillärt som tex. mineralull.
 

  Hedehus har tillverkat timmerhus  för många olika marknader bla. Tyskland, Österrike, Frankrike, Schweiz, Japan, USA och naturligtvis Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vi har hela tiden koncentrerat oss på att utveckla äkta timmerhus och överlämnat idéen med timmerpanel till andra. Följden är också att så vitt vi vet kan ingen annan tillverkare erbjuda både fingerskarvat timmer, kilknut och ett system med bultar och rör.  

Våra timmerhus görs av maskinknutad stomme av 120 mm (5”) eller 145 mm (6”) delvis fingerskarvat timmer av fura, fullt färdigt för montering. Övrigt material till färdigt hus enligt överenskommelse och önskemål.

Vi har även maskin för 45 graders knut, för burspråk, åttkantiga hus m.m........

Info angående isolationsförmåga på timmervägg

 

  Hedehus AB 
SÅGVÄGEN 3,  840 93  Hede
Tel.46(0)684-10300,  Fax.46(0)684-65300          
info@hedehus.se
 


Skriv ut denna sida


  Härjedalen 

 
Obs! Detta bolag är inte verksamt längre.